sobota 8. června 2013

Tyrolský jablečný koláč

Máme víkend a k víkendu prostě patří moučník. Kombinace listového těsta a jablek mi tak nějak automaticky v hlavě nahodí myšlenku na asi nejznámější klasický jablečný štrůdl, ale určitě to jde udělat i trošku jinak. Každopádně vůně, která se line při pečení z trouby, je prostě úžasná.
Možná to někdo odsoudí, nicméně listové těsto kupuju zásadně hotové, přesto jen jeho příprava je docela pracná a těsta z obchodu jsou velmi dobrá. Ale pokud někdo chce listové těsto domácí, určitě je možnost.

  • 300 g hotového listového těsta
  • 1 kg jablek (kyselejší jsou lepší)
  • 40 g sultánek
  • 40 g sušených brusinek
  • citrónová šťáva
  • 150 g cukru
  • 40 g sekaných mandlí
  • mletá skořice
  • 2 vejce
  • 125 ml mléka
  • cukr a skořice na posypání



  1. Plech na pečení vyložíme pečícím papírem, který můžeme trošku pomazat. Troubu rozehřejeme na 200 stupňů Celsia.
  2. Listové těsto rozválíme na moukou vysypané pracovní ploše na velikost plechu a opatrně přeneseme plát těsta na připravený plech.  Trošku propícháme vidličkou.
  3. Jablka oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jádřince, poté rozkrájíme na silnější plátky (kousky jablek by měly být větší než jsme zvyklí u klasického závinu). Pokapeme citrónovou šťávou. Přisypeme nakrájené sultánky, 100 g cukru, mandle a trošku mleté skořice, brusinky (nemusí být),  jemně zamícháme a směs naneseme na těsto. Tady je možnost vlastně přidat cokoliv, co máme rádi - takže klidně i ořechy, kokos a podobně. 
  4. Vejce promícháme s mlékem a zbytkem cukru a opatrně přelijeme přes jablka. 
  5. Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 35-40 minut. 
  6. Nakrájíme a před podáváním posypeme cukrem smíchaným se skořicí.


Recept ve formě článku jsem rovněž kdysi zveřejnila na serveru Babinet.

0 komentářů:

Okomentovat