Máme víkend a k víkendu prostě patří moučník. Kombinace listového těsta a jablek mi tak nějak automaticky v hlavě nahodí myšlenku na asi nejznámější klasický jablečný štrůdl, ale určitě to jde udělat i trošku jinak. Každopádně vůně, která se line při pečení z trouby, je prostě úžasná.
Možná to někdo odsoudí, nicméně listové těsto kupuju zásadně hotové, přesto jen jeho příprava je docela pracná a těsta z obchodu jsou velmi dobrá. Ale pokud někdo chce listové těsto domácí, určitě je možnost.
- 300 g hotového listového těsta
- 1 kg jablek (kyselejší jsou lepší)
- 40 g sultánek
- 40 g sušených brusinek
- citrónová šťáva
- 150 g cukru
- 40 g sekaných mandlí
- mletá skořice
- 2 vejce
- 125 ml mléka
- cukr a skořice na posypání
- Plech na pečení vyložíme pečícím papírem, který můžeme trošku pomazat. Troubu rozehřejeme na 200 stupňů Celsia.
- Listové těsto rozválíme na moukou vysypané pracovní ploše na velikost plechu a opatrně přeneseme plát těsta na připravený plech. Trošku propícháme vidličkou.
- Jablka oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jádřince, poté rozkrájíme na silnější plátky (kousky jablek by měly být větší než jsme zvyklí u klasického závinu). Pokapeme citrónovou šťávou. Přisypeme nakrájené sultánky, 100 g cukru, mandle a trošku mleté skořice, brusinky (nemusí být), jemně zamícháme a směs naneseme na těsto. Tady je možnost vlastně přidat cokoliv, co máme rádi - takže klidně i ořechy, kokos a podobně.
- Vejce promícháme s mlékem a zbytkem cukru a opatrně přelijeme přes jablka.
- Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 35-40 minut.
- Nakrájíme a před podáváním posypeme cukrem smíchaným se skořicí.
Recept ve formě článku jsem rovněž kdysi zveřejnila na serveru Babinet.
0 komentářů:
Okomentovat