pátek 14. června 2013

Prostě "karboše"

Mleté maso mám ráda, připravuju ho často a snažím se o různou úpravu. Nicméně co se právě tohoto masa týče, tak hit u nás největší jsou obyčejné karboše. A ač se to asi bude zdát divné, proč něco tak "obyčejného" si zaslouží článek zde na blogu, tak vysvětlení je jednoduché. Pro nás to je  prostě jídlo neobyčejné a velmi chutné. Vím zcela jistě, že pokud doma pronesu, že budou karbenátky, tak děti jásají a o poslední kulatou karbošku div nejsou u stole boje, kdo jí bude mít. A není nic hezčího než pohled na prázdné talíře. 

Co se týká surovin, které k tomuto potřebujeme, tak je to hlavně o koření, pochopitelně vyjmu-li základ, kterým je maso. Někdo koření sám (sůl, pepř, kmín, majoránku atd.), někdo používá přímo směs na mleté maso, nutno podotknout, že i já se velmi často k této připravené směsi koření uchyluju, neb mi prostě vyhovuje.

A na závěr snad jen dodatek k masu samotnému, určitě nejlepší je směs mletého masa z vepřového i hovězího masa, výsledný karbenátek je pak mnohem šťavnatější, než když použijeme směs pouze vepřovou. O tom, že úplně nejlepší je směs čerstvě namletá, ať víme, co za maso to vlastně máme, se asi není třeba ani zmiňovat. 





 Potřebujeme 

  • 1/5 kg mletého masa                                              
  • 1 vejce
  • trošku mléka na zjemnění
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 3 stroužky česneku
  • koření na mleté maso (kořeníme dle chuti)
  • strouhanka na zahuštění masové směsi a následné obalení


Do mletého masa v míse přidáme celé vejce a pokropíme troškou mléka pro zjemnění. Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a koření na mleté maso (případně minimálně kmín a majoránku). Řádně zamícháme a postupně přisypáváme strouhanku, až se směs spojí v pevnější hmotu, ze které jdou tvarovat bochánky.  Někdo do směsi přidává také cibuli, já osobně jí tam nedávám, určitě ale doporučuji zelené bylinky, například petrželku jemně nasekanou. 


(právě naservírované, je krásně vidět, jak se z pokrmu ještě kouří)


Vytvoříme bochánky, které na závěr ještě jemně obalíme ve strouhance. Smažíme v rozpáleném oleji. Jako příloha jsou nejlepší vařené brambory či bramborová kaše a zeleninový salát.


(na řezu)

A po dobrém jídle je ideální čas pro dezert. A co jiného by to mělo být v těchto už téměř letních dnech, než plná mísa čerstvého ovoce?



 

0 komentářů:

Okomentovat