pondělí 10. června 2013

Koprová omáčka

Venku konečně aspoň na chvíli přestalo pršet, takže se jen tak bloumám po své zahradě a co nevidím? Tady se už červená jahoda, tady mi díky dešti prudce vyrostl libeček, tady se mi zelená máta a co to je tady.... no jasně, je to kopr. Krásný, voňavý, čerstvý. Volba je jasná, na oběd bude koprová omáčka. A hezky s vajíčkem, osobně to tak máme nejraději, maso k tomu vůbec netřeba, to si prostě necháme na jindy. 



  • cca 4 lžíce hladké mouky a 2 lžíce másla na jíšku
  • svazek čerstvého kopru
  • vývar (v případě, že teda nemáme, použije bujón)
  • 0,5 l mléka
  • 1 smetana
  • sůl, pepř, ocet, cukr na konečné dochucení

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Zalijeme vývarem (případně vodou s bujónem), pořádně promícháme, přidáme mléko a necháme řádně asi tak 20 minut provařit. Občas zamícháme, přece jen se mléko rádo připaluje. Pokud se stane, že máme sem tam hrudku z jíšky, nebojíme se použít ponorný mixér, vše krásně dohladka rozšlehá. Mezitím, co se omáčka vaří, tak si najemno rozsekáme kopr. Po zhruba 20 minutách přidáme smetanu, kopr, dochutíme octem a cukrem (chutě se liší, někdo má rád omáčku kyselejší, někdo sladší, takže se řídíme čistě chutí), případně dosolíme či dopepříme. Necháme projít varem. Mícháme, aby se omáčka nepřipálila. Já osobně každou omáčku ještě na závěr opět promixuju ponorným mixérem, nejen že se tím krásně našlehá, ale je zaručeně nádherně hladká. Podáváme s vařeným vejcem a brambory.   

1 komentářů:

Čarodějka řekl(a)...

Teda tys mi nadělala chutě že si jí musím uvařit

Okomentovat