pondělí 8. července 2013

Jahodová marmeláda

Mí rodiče mají doma domácí pekárnu. Je fakt, že jí moc nevyužívají, takže jediná, kdo s ní zatím pracuje, jsem vlastně já, neb si jí chodím vždy vypůjčit. A nutno říct, že je to báječná věc. Její základní vlastnost je ta, že peče skvělý chleba, ale umí toho mnohem více. Udělá například také to nejlepší kynuté těsto na světě, lze v ní upéct i moučník či sekanou a zcela nelogicky, jak se zdá, se v ní dá také uvařit marmeláda. Je léto, sezóna ovoce, a jelikož milujeme jahody, dneska to bude právě jahodová.

Co k tomu potřebujeme? Tak především vhodné skleničky na závit. Takže určitě během roku sbírat a nevyhazovat. A dále?

  • 1 kg ovoce (v tomto případě jahody)
  • 1 balíček želírovacího cukru 2:1
  • citrón
  • kyselinu citrónovou


Nejprve ovoce řádně přebereme, vyhodíme nezdravé kusy, omyjeme a nakrájíme na drobné kousky. Dohromady musíme mít 1 kg takto připraveného ovoce (pochopitelně to nemusí být jen jahody, ale jakékoliv ovoce, jaké máme rádi).



Já jsem pro jistotu toto ovoce pak ještě trošku promixovala ponorným mixérem, aby výsledná marmeláda byla jemná, kdy přesto tam jsou ale zachovány i kousky ovoce. Přidáme celý balíček želírovacího cukru 2:1 a řádně promícháme. Do jahodové marmelády poté přidáme také šťávu zhruba ze 1/4 citrónu, marmeláda získá takto trošku kyselkavější chuť. A teď máte možnost přidat  kyselinu citrónovou, ale není to nutné. Já přidala asi jednu lžičku (po předchozí zkušenosti, kdy mi marmeláda až tak neztuhla - ač chutově byla rovněž vynikající, tak jsem tentokráte nespoléhala jen na cukr). 
Promícháme, dáme do domácí pekárny a zapneme program marmeláda. Nyní už za nás vše udělá pekárna.

Mezitím řádně umyjeme skleničky horkou vodou.


Program na přípravu marmelády trvá zhruba 1 hodinu a 20 minut (může se lišit dle typu pekárny). Po signálu, že je hotovo, tak lžičkou kápneme na talíř trošku marmelády, abychom se přesvědčili, nakolik nám po vychladnutí ztuhne. Pokud bude řídká, tak přidáme ještě trošku kyseliny citrónové, někdo zase doporučuje zopakovat celý program marmeláda. V mém případě dnes netřeba, povedla se :-)


Horkou marmeládu přelijeme do řádně umytých skleniček, pořádně zavíčkujeme a ihned otočíme zhruba na pět minut dnem vzhůru.



Po zhruba pěti minutách převrátíme zpět do klasické polohy a necháme pořádně vychladit. Marmeládu poté uchováváme v chladu. Hotovo.



Pokud dáme hotovou marmeládu do skleničky, kterou potom dozdobíme, máme výborný tip na jedlý dárek pro své blízké. Určitě ocení.

Edit : dnešního dne (9.7.2013) jsem další článek o této marmeládě uveřejnila také na serveru Babinet v sekci recepty. 

0 komentářů:

Okomentovat